Друга опасност от a-fib е възможността от инсулт.

Друга опасност от a-fib е възможността от инсулт.

Промяна на ролята на лекарите

По отношение на медицинската практика, достъпът до информация, налична с появата на интернет, предизвика лекарите да предефинират своята роля. Възрастните лекари често оплакваха наличието на информация в интернет, тъй като това води до пациентите да оспорват авторитета си. Нещо повече е, че на мнозина им е трудно да се приспособят към смел нов свят, където пациентът може да прекара часове в четене за медицинско състояние и да се покаже с повече фактически (не контекстуални) познания за конкретно медицинско състояние, отколкото техният лекар.

Като се има предвид това, ако искате да имате дълбочината на разбиране, която има лекарят, все пак вероятно ще трябва да отидете в медицинско училище. Например, една често цитирана статистика е, че студентите по медицина научават само 13 000 думи само за първата си година на обучение.

Това, за което Интернет вероятно беше до голяма степен отговорен, беше промяната на парадигмата от насочена към лекаря медицина към ориентирана към пациента. В миналото хората имаха много ограничен достъп до медицинска информация. Това, което имаха, не беше особено полезно, тъй като информацията не можеше да се търси.

Докато някога медицинската професия (както много други професии) се определяше със своя привилегирован достъп до информация, днес лекарите осъзнават, че наличието на информация до голяма степен е добро нещо, при условие че се използва по подходящ начин.

накъде сме се запътили?

В еволюцията на медицината, медицинското обучение и самото предоставяне на здравни грижи промяната само през последните десет години се е случила с историческа скорост. С iPhone, iPad, EMR, Pod Casts и дори роботи, които извършват операции, е невероятно да бъдем свидетели как технологиите променят практиката на медицината. Дори за тези, които завършват медицинско училище тази година, е трудно да си представят как ще изглежда ежедневният им живот, практикувайки медицина след 10 или 20 години.

Косата днес, я няма утре. С технологията за лазерна епилация е толкова лесно и безболезнено да премахнете трайно нежеланото окосмяване навсякъде по тялото си. Докато окосмяването някога се е смятало за признак на мъжество на мъжа и в някои страни все още се разглежда по този начин, постоянното обезкосмяване става все по-популярно като алтернатива на бръсненето, кола маската и други отнемащи време начини за премахване на космите.

Много професионалисти сега търсят лечение в клиниката за лазерна епилация: мъже и жени спортисти, известни личности и козметични терапевти смятат това за необходимо лечение за поддържане на привлекателен външен вид.

Клиниките за лазерна епилация стават все по-достъпни за потребителите, които търсят трайно решение на проблемите си с космите по тялото. Електролизата може да причини белези или обезцветяване на кожата и много продукти без рецепта не изпълняват задълженията си, което прави процедурите за лазерна епилация най-добрият вариант за трайно елиминиране на космите. Лазерната епилация е най-безопасният и ефикасен начин да се отървете от космите.

Срещата в реномирана клиника за лазерна епилация може да премахне нежеланото окосмяване както при мъжете, така и при жените на следните места:

Лице, вежди, над устната, по линията на косата Врат Подмишница Ръце Торс Ръце Вътрешна част на бедрата Пубис Гръб Гърди Седалище Ръце Крака

Премахването на космите може да се постигне на всяка комбинация от тип кожа/тип коса и на всяка част от тялото, но тъмната коса на светлата кожа е най-лесна за лечение и показва най-добри резултати. Броят на сесиите за посещение на клиника за лазерна епилация зависи от това колко косми се изискват за премахване, вариращи от само няколко сесии до цели 12.

След сесията за лазерна епилация не е необичайно да изпитате малък дискомфорт, вариращ от червено до свръхчувствителност. За надеждно, ефективно и безопасно лечение за епилация, намерете клиника за лазерна епилация, за да бъдете по-гладки и меки.

Според Pew Internet American Life Project, 60% от възрастните са влизали онлайн поне веднъж, за да гледат

Имало едно време, на нашата собствена планета, хората ходели в парка по най-различни причини. Някога имаше хора, които играха баскетбол, флаг футбол и дори бейзбол. Много често се виждаше хора да играят хокей с ролери или просто да тичат, забавлявайки се на тревата. Тези дни не са приключили напълно, но броят на хората, извършващи подобни дейности, е намалял неимоверно. Има много причини за това и тъй като Америка става все по-разпознаваема със здравословни проблеми поради затлъстяване и хора с наднормено тегло, причината за това става ясна:   Технология.

Играех баскетбол всеки ден през лятото в парка като дете. В града, откъдето съм от (10 минути южно от Детройт), баскетболът в парка беше нещо, което много деца поне се опитваха да правят 24/7, ако времето беше достатъчно хубаво. Проблемът беше, че никога не можехме да получим мач, защото всички мъже на 20-те им щяха да излязат на корта.

Проблемът е точно обратното в наши дни. Вместо да се качвате на кортовете, за да видите, че е пълно с играчи, трябва да се обадите по телефона до около 10 приятели, само за да получите прилична игра“ и кортовете изглеждат нещо като безплодна пустош.

През 90-те видеоигрите наистина започнаха да се развиват. И те държаха справедливия си дял от децата на диваните. PlayStation и LED телевизор бяха достатъчни, за да задържат едно дете вътре за цяла слънчева събота. Това обаче не прилича на новата ера на Интернет сега. Самата дума „социален“ в наши дни просто означава да влезете във Facebook или Twitter и да разговаряте с приятелите си.

Не само това, но отговорът на всеки въпрос, който имаме, може да бъде намерен с няколко букви на клавиатурата и едно щракване на мишката. Вече дори не е нужно да ставаме от диваните, за да отидем до компютъра си, тъй като можем да използваме мобилните си телефони, за да намерим отговора на много от тези въпроси. Тъй като все повече и повече хора разчитат на интернет за работа и информация и социалния живот, необходимостта да се измъкне повече намалява. Технологията е страхотно нещо, но с нея идват компромиси. Съвестта за тези компромиси preglednaprodukta.top може да ни помогне да предотвратим проблеми с наднорменото тегло и да бъдем подложени на превръщането в „върховния кушет картоф“.

Тази статия е написана от Арт Джеймс. През деня Art помага да се работи и поддържа AcneCentre.com, който е уеб сайт, набиращ популярност поради факта, че дава толкова добри препоръки за най-добрите продукти за акне.

Очаква се годишните разходи за здравеопазване в Съединените щати да струват 4 трилиона долара до 2015 г. Разходите за здравеопазване са се увеличили до повече от два пъти спрямо само преди 35 години. Фактът на това бързо нарастване доведе до много дискусии по въпроса за ограничаване на разходите и достъпността на здравните грижи. Въпросът защо разходите за здравеопазване нарастват толкова бързо, отваря дебат за това как здравните информационни технологии влияят на разходите за здравеопазване. Привържениците на продължаването на използването на най-новите технологии във всички случаи заявяват, че медицинските технологии ще намалят като цяло бъдещите разходи за здравеопазване, докато тези, които са против, виждат ръста на технологиите като голямо увеличение на разходите.

Широка дефиниция на медицинската технология се отнася до оборудването и процедурите, използвани за предоставяне на здравни грижи. Промените и подобренията в най-новите технологии включват медицинска информация и записите на пациентите, предавани по електронен път, нови медицински устройства като дефибрилатори, имплантируеми инсулинови или болкоуспокояващи помпи и нови процедури в рамките на смяна на стави или ангиопластика. Много малко медицински устройства или процедури не са претърпели скорошни промени или подобрения и иновациите продължават с бързи темпове.

Независимо дали промените в технологиите повишават или намаляват разходите за здравеопазване в дългосрочен план, никой не оспорва факта, че американците живеят по-дълго, отколкото преди няколко десетилетия. Например, новите технологии в тестовете и новите лекарства за борба със сърдечните проблеми помогнаха за намаляване на смъртността от сърдечни пристъпи с почти наполовина от 1980 г. По-добрата технология в неонаталните грижи повиши степента на оцеляване на недоносените бебета с използването на новоразработени вентилатори за помагат за развитието на белите дробове на бебето. Нови лекарства сега лекуват състояния, които преди са били фатални или инвалидизиращи, като СПИН, крайна бъбречна недостатъчност и диабет.

В опит да се определи въздействието върху разходите е необходимо да се помисли дали новата технология засяга други здравни услуги, като посещения при лекар или продължителността на престоя в болница. Новите технологии могат да намалят необходимостта от използване на тестове или лечение. Например, нов начин за диагностициране или скрининг за заболяване може да бъде по-скъп първоначално, но позволява насочване към нови сегменти от населението и може да доведе до по-добро и по-ранно лечение, като по този начин намалява общите разходи в дългосрочен план. Добър пример за това може да бъде разработването на нова ваксина, която първоначално може да бъде скъпа, но да доведе до големи бъдещи спестявания, като елиминира необходимостта от лечение на тези, които иначе може да са се заразили с болестта.

В текущия дебат е почти невъзможно да се предвиди точно как новите медицински технологии ще повлияят на разходите за здравеопазване като цяло. Напредъкът в образованието и обучението за здравни информационни технологии също ще играе роля в разходите за здравеопазване. С напредването на технологиите разходите за образование и обучение ще се повишат съответно. Напредъкът в технологиите прави възможно лечението на нелечими преди хора и болести, в някои случаи е трудно да се определи дали в дългосрочен план струва повече или по-малко използването на новите процедури, лекарства или устройства. За тези, които са съгласни да използват всичко и всичко налично за предотвратяване или лечение на болести и удължаване на живота на всяка цена, никакви разходи не са твърде големи в това търсене.

Дали прилагането на всеки медицински пробив и нова технология ще повиши, намали или изравни разходите за здравеопазване, едно е сигурно. Новите медицински технологии ще продължат да се разработват, да стават достъпни и да се използват по една причина: защото можем, ще го направим.

Мичъл Гавилиън е писател на свободна практика, който обхваща различни индустрии за начин на живот, включително изкуство, образование и фитнес. Мичъл е запален по образованието и вярва, че то кара хората да се движат напред в живота.

Вашето тяло е невероятна машина, способна да поддържа и регулира всички сложни системи, необходими за живота без никаква съзнателна насока от ваша страна. Понякога обаче тези системи могат да работят неправилно, застрашавайки здравето и благосъстоянието на човека. Прекалено често срещана неизправност, която удря един от най-жизненоважните органи на тялото, се нарича аритмия или неравномерен сърдечен ритъм. Има няколко вида аритмии, вариращи от леки нередности, които са относително незначителни по природа до такива, които са непосредствено животозастрашаващи. Ако имате аритмия, знанието от какъв тип е тя може просто да спаси живота ви.

Вашият сърдечен ритъм се контролира от електрически сигнал, който регулира неговата честота и ритъм. Този сигнал произхожда от група клетки, наречени синоатриален (или SA) възел, който се намира в горната дясна камера на сърцето, наречена дясно предсърдие. Този сигнал се движи надолу по сърцето, карайки горните камери (или предсърдията) да се свиват, което изпомпва кръв към долните камери на сърцето или вентрикулите. След това сигналът преминава през вентрикулите, карайки ги да се свиват и да изпомпват кръвта към тялото. При здрав човек този процес се повтаря като по часовник от 60 до 100 пъти в минута. Ако в даден момент тази система бъде прекъсната или претърпи неизправност, това може да доведе до аритмия. Видът на произведената аритмия зависи от естеството и местоположението на неизправността.

Незначителни аритмии

Най-честата – и обикновено най-малко застрашаващата “аритмия се състои от допълнителни сърдечни удари, наричани още преждевременни удари. Те често се появяват като трептене в гърдите или усещане за прескачане на удар на сърцето. Преждевременните удари могат да се появят както в предсърдията, така и в вентрикулите и често се задействат от прекомерно упражнение, стрес или консумация на прекомерни количества стимуланти като кофеин или никотин. В повечето случаи преждевременните удари са безвредни и не изискват медицинска намеса или лечение. В по-редки случаи обаче те могат да показват наличието на сърдечно заболяване.

Какво е пароксизмална суправентрикуларна тахикардия?

Подобен тип аритмия се нарича пароксизмална суправентрикуларна тахикардия или PSVT. Това е вид тахикардия (учестено сърцебиене), която започва внезапно и завършва също толкова бързо. Обикновено се причинява, когато електрическият сигнал преминава към вентрикулите и след това отново влиза в предсърдията, задействайки допълнителни сърдечни удари. PSVT често се среща при по-млади хора. Подобно на преждевременните удари, PSVT рядко е животозастрашаващ.

Различен тип аритмия, известен като брадиаритмия, се появява, когато сърдечната честота е по-бавна от нормалното (около 60 удара/минута). Както при другите леки аритмии, обсъдени по-горе, брадиаритмията обикновено не е сериозно състояние. Всъщност много хора имат естествено по-бавен пулс, особено хора, които са в изключително добра физическа форма. Въпреки това, брадиаритмията може да доведе до толкова бавен пулс, че недостатъчно кръв достига до мозъка, което може да причини замаяност и в крайна сметка загуба на съзнание. Редица фактори могат да причинят брадиаритмия, включително инфаркти, химически дисбаланси, проблеми с щитовидната жлеза и нормалният процес на стареене.

Основни аритмии

Някои аритмии представляват много по-голямо загриженост за здравето от незначителните, изброени по-горе. Тези по-сериозни разстройства могат да имат сериозни последици, които могат да включват внезапна смърт. В резултат на това всеки признак на подобни проблеми трябва да бъде сигнал за незабавно посещение на електрофизиолог.

Предсърдно мъждене

Най-често срещаният тип голяма аритмия се нарича предсърдно мъждене или a-fib. При a-fib електрическият сигнал, който стартира сърдечния ритъм, не произхожда от SA възела, а в близките предсърдни структури или кръвоносни съдове. Вместо да произвежда силен, стабилен ритъм, сърцето, страдащо от a-fib, изпраща слаби и неорганизирани сигнали, които карат сърцето да трепери „или фибрилира“, вместо да бие. Това пречи на сърцето да изпомпва нормално кръвта. Докато самият a-fib рядко е животозастрашаващ, той може да доведе до сериозни последици за здравето.

Състоянието може да попречи на вентрикулите да се напълнят с кръв, принуждавайки сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръв към тялото. С течение на времето това може да доведе до сърдечна недостатъчност. Друга опасност от a-fib е възможността от инсулт. A-fib може да причини натрупване на кръв в предсърдията, създавайки условия, при които могат да се образуват кръвни съсиреци. Ако един от тези съсиреци се откъсне и се пренесе в мозъка, това може да доведе до инсулт.

Вентрикуларна фибрилация

Подобен тип аритмия, която удря вентрикулите, а не предсърдията, се нарича камерна фибрилация или VF. При VF хаотичните електрически сигнали причиняват треперене на вентрикулите, което им пречи да изпомпват нормално. За разлика от a-fib, това представлява непосредствена заплаха за оцеляването. Ако вентрикулите не могат да изпомпват кръв към тялото, основните системи ще се изключат и може да настъпи внезапен сърдечен арест в рамките на минути. Единственият начин да се предотврати смъртта е чрез незабавна дефибрилация – използването на електрически шок, за да спре треперенето и да върне сърцето в нормалния му ритъм.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

Trust No More © 2022. All Rights Reserved.