A HIV egy mozaikszó, ami a humán immunhiány vírust jelenti

A HIV egy mozaikszó, ami a humán immunhiány vírust jelenti

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Sárgaság és Kernicterus: Mi a sárgaság és a Kernicterus? Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2019. november 26. Sárgaság felnőtteknél. Merck Manual Consumer Version. 2020. január. Sárgaság az újszülötteknél. Merck Manual Consumer Version. 2020. május. Felnőttkori sárgaság. Cleveland Klinika. 2018. július 23. Sárgaság. CDC Szoptatás. 2020. november 13. Sárgaság újszülötteknél. Kids Health a Nemourstól. 2019. április. G6PD hiány. Kids Health a Nemourstól. 2018. július. A csecsemők sárgaságának tünetei és okai. Mayo Klinika. 2020. március 17. Újszülöttkori sárgaság. Dimes márciusa. 2013. április ERCP. MedlinePlus. 2019. március 27. Újszülöttkori sárgaság. MedlinePlus. 2020. január 1. Sárgaság felnőtteknél. amerikai háziorvos. 2017. február 1. Sárgaság újszülötteknél: Szülők GYIK. Egészséges Gyermekek. org. 2017. június 19. Fakhri M, Farhadi R, Mousavinasab SN, et al. A természetes termékek hatása az iráni újszülöttek sárgaságára. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products. 2019. január 8. Az újszülöttkori hiperbilirubinémia értékelése és kezelése. amerikai háziorvos. 2014. június 1. Sárgaság a felnőtt betegben. amerikai háziorvos. 2004. január 15. Bentz MG, Carmona N, Bhagwat MM, et al. Az „ázsiai”-on túl: sajátos kelet- és délkelet-ázsiai fajok vagy etnikumok, amelyek a sárgaság visszafogadásával kapcsolatosak. Kórházi Gyermekgyógyászat. 2018. május. Okolie F, South-Paul JE, Watchko JF. Küzdelem a Kernicterus rejtett egészségügyi egyenlőtlensége ellen fekete csecsemőknél: Áttekintés. JAMA Gyermekgyógyászat. 2020. július 6. A sárgaság okai. MedlinePlus. 2019. július 13. Mutass kevesebbet

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A legújabb a sárgaságban

Biztonságos az ölelés egy részben beoltott világban?

Lehet, hogy több mint egy éve nem ölelte meg a szüleit vagy a nagyszüleit. Biztonságos-e bemenni egy kis szorításra, ha mindenki be van oltva a COVID-19 ellen? . .

Becky Upham 2021. április 28

A világjárvány súlyosbítja az élelmiszer-bizonytalanságban élő amerikaiak mentális egészségügyi problémáit

Az Egyesült Államokban csökkent az élelmiszerhiánnyal küszködő háztartások száma, de a világjárvány alatt visszatért a nagy recesszió szintjére. . .

Írta: Zachary Smith 2021. április 26

Kövesse nyomon a Vaxot: Vásárló vigyázzon: Küzdelem a COVID-19 oltással kapcsolatos csalások ellen

Az Egyesült Államokban ingyenesek az oltások, de ez nem akadályozza meg a rossz színészeket abban, hogy megpróbálják meggyőzni az ellenkezőjéről.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon a vaxot: A nők másképp élik meg a COVID-19-et és az oltásokat, mint a férfiak?

A nőket különösen súlyosan sújtja maga a vírus és a vakcinák mellékhatásai.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon az oltást: A COVID-19 vakcinával való tétovázás okainak megértése

Miért vonakodnak egyesek feltűrni az ingujjukat, és mi a baj azzal, ha teljes körű tájékoztatást akarnak kapni?

Serena Marshall 2021. április 21

Egy tanulmány kimutatta, hogy bizonyos vitaminok és étrend-kiegészítők csökkentik a COVID-19 kockázatát nőknél

Még ne rohanjon ki a gyógyszertárba készletezésért – a felmérés adatai korántsem meggyőzőek, mondja a kutatócsoport.

Írta: Carmen Chai 2021. április 20

Beoltottál a COVID-19 ellen, de még mindig aggódsz? Nem vagy egyedül

Még a COVID-19 oltás beadása után is rossznak érzi magát? A szakértők szerint ez természetes. Íme, miért – és mit tegyünk ellene.

Írta: Kaitlin Sullivan 2021. április 16

Miért nem aludtak jól az X generációs nők a járvány alatt?

Xer Ada Calhoun tábornok könyvet írt arról, hogy sok hozzá hasonló nő miért szembesül egy egyedülálló középkorú válsággal. Aztán beütött a világjárvány. Íme az ő véleménye a hogyanról. . .

Írta: Abby Ellin 2021. április 9

A COVID-19 a hajhullás oka?

Ha azon kapja magát, hogy szálakat veszít, a COVID-stressz lehet a bűnös.

Írta: Jessica Migala 2021. március 30

Kövesse nyomon a Vaxot: Működik-e a COVID oltásbiztonsági rendszer a mellékhatások nyomon követésére?

Az egészségügyi ügynökségek továbbra is figyelemmel kísérik az oltások biztonságosságát, de mikor lesznek adataik a nyilvánosság rendelkezésére?

Serena Marshall 2021. március 29"

A humán immundeficiencia vírus vagy HIV olyan vírus, amely megtámadja a szervezet immunrendszerét. Pontosabban, a vírus beszivárog, majd továbbterjed az emberek CD4-pozitív (CD4+) T-helper sejtjeiből. Azok a sejtek, amelyeket néha CD4-sejteknek, T-helper-sejteknek vagy T4-sejteknek is neveznek, fehérvérsejtek, amelyek az immunrendszer részét képezik. Fontos szerepet játszanak a szervezetbe behatoló kórokozók azonosításában és az ellenük kialakuló immunválasz felállításában.

Kezelés nélkül a HIV beszivárog és elpusztítja a CD4 sejteket, rontva az immunrendszer képességét a fertőzések és betegségek leküzdésére. A HIV-fertőzés utolsó szakaszát szerzett immunhiányos szindrómának vagy AIDS-nek nevezik. Az AIDS önmagában nem öl – ez egy szindróma, nem pedig betegség. Egy személynél AIDS-szel diagnosztizálnak, ha két dolog történik:

Az egyén CD4 sejtszáma köbmilliméterenkénti 500-1600 sejtről 200 sejtre vagy kevesebbre csökken. Ahogy a CD4-szám csökken, általában megnő a HIV mennyisége a vérben, amit vírusterhelésnek neveznek. Vírusos, gombás vagy bakteriális fertőzések és rákos megbetegedések, amelyek ellen az egészséges immunrendszer képes leküzdeni, megjelennek és súlyosbodnak. Ezek az úgynevezett AIDS-meghatározó betegségek, például a tüdőgyulladás vagy a tuberkulózis gyakran okozzák a kezelésben nem részesülő HIV-fertőzöttek halálát. (

Kutatás és statisztikák: Hány embernek van HIV/AIDS-je?

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) legfrissebb adatai szerint 2017-ben 38 739 embernél diagnosztizálták a HIV-fertőzést az Egyesült Államokban.

hírek

Ahogy a HIV-fertőzöttek tovább élnek, egyre gyakoribb clean vision összetevők a tüdőrák és a prosztatarák

Tudj meg többet

A CDC további becslései szerint 2016-ban körülbelül 1,1 millió amerikai élt HIV-fertőzöttséggel, és ezeknek az embereknek körülbelül 14 százaléka (vagy 7-ből 1) nem tudta, hogy a vírussal él. (3)

Hogyan hat a HIV a társadalomra

Bárki megszerezheti a HIV-fertőzést, de a HIV prevalenciája nem minden közösségben egyforma, és társadalmi és demográfiai tényezőktől függően változik.

A 2017-ben becsült 38 739 új amerikai HIV-fertőzés több mint fele (52 százaléka) például a déli államokban fordult elő. És a nyugati és az Egyesült Államoktól függő területek kivételével minden régióban a HIV-fertőzöttek legnagyobb hányada fekete amerikaiak volt, őket követték a latinok. A fiatalok körében is magasabb a HIV-fertőzöttek aránya. (4)

Ezenkívül a 2016-ban HIV-fertőzöttek körülbelül kétharmada meleg vagy biszexuális férfi volt (5), és körülbelül 14 százaléka transznemű nő. (6) Ezekben a populációkban is a fekete amerikaiak kaptak nagyobb arányban HIV-fertőzést. Becslések szerint a fekete transznemű nők 44 százaléka HIV-fertőzött. Az újonnan HIV-fertőzött meleg és biszexuális férfiak többsége fekete és latin származású. (4)

Végül, míg a cisznemű nők az új HIV-diagnózisok csak körülbelül 20 százalékát teszik ki, a diagnózisok 59 százaléka a férfiakkal szexuális kapcsolatot ápoló fekete nők között van. (7)

Miért változnak olyan nagy mértékben az árak?

A CDC kutatása azt mutatja, hogy a fekete meleg és biszexuális férfiak körében tapasztalható HIV-fertőzöttség magas aránya nem az egyéni kockázati magatartások magasabb arányának az eredménye. (8) Ehelyett a CDC arról számol be, hogy az új HIV-fertőzések 80 százalékát olyan HIV-fertőzött emberek teszik ki, akik nem tudják, hogy HIV-fertőzöttek, vagy nem részesülnek ellátásban. (9)

Halálozási arány és nemzetközi járvány

A hatékony kezelés ellenére még mindig halnak meg emberek AIDS-meghatározó betegségekben, bár nehéz megmondani, hányan. A hatékony kezelés megjelenésével a CDC azonosítja az egy év alatt elhunyt HIV-fertőzöttek számát, de nem választja el a halálozást az AIDS-meghatározó betegségektől. 2016-ban az Egyesült Államokban 15 807 HIV-fertőzött ember halt meg bármilyen okból. (3)

Az UNAIDS adatai szerint világszerte a HIV-járvány folytatódik, és a becslések szerint 2018-ban 37,9 millió HIV-fertőzött ember élt. (10)

Legújabb HIV/AIDS-ben

Az FDA jóváhagyja a Cabenuvát, az első hosszú hatású HIV-fertőzés elleni injekciót

A hosszan tartó injekciós tabletta 9-szer hatékonyabb, mint a napi tabletta a HIV megelőzésben nőknél

9 GYIK, ha partnere HIV-fertőzött

Tekintse meg az összeset a HIV/AIDS témakörben

Gyakori kérdések & Válaszok

Mi a különbség az AIDS és a HIV között? A HIV egy mozaikszó, ami a humán immunhiány vírust jelenti. Ha Ön HIV-pozitív, az azt jelenti, hogy a teszt pozitív lett a vírus jelenlétére a szervezetében, a HIV megtámadja az immunrendszert a szervezetben. Az AIDS a HIV által okozott betegség, a szerzett immunhiányos szindróma rövidítése. Ez a fertőzés késői szakasza, amelyben a HIV-vírus aktívan károsította az immunrendszert. Melyek az AIDS első jelei? Az AIDS vagy a szerzett immunhiányos szindróma első jelei közé tartozik a gyors fogyás, a csípős éjszakai izzadás, az extrém fáradtság, a nyirokmirigyek duzzanata, a hasmenés és a tüdőgyulladás. Megölhet-e a HIV? A HIV AIDS-hez vezet, amely megölheti Önt. A legtöbb ember azonban nem önmagában az AIDS-ben hal meg, hanem a számos opportunista fertőzésben, amelyek a betegség által az immunrendszerben okozott károsodások következtében alakulhatnak ki. Melyek a HIV-fertőzés stádiumai? A HIV-fertőzésnek három szakasza van: 1) akut HIV-fertőzés, amely közvetlenül a vírus átadása után következik be, és vírusszerű megbetegedést okozhat, 2) Látencia, az az időtartam, amely alatt a a vírus inaktív, és előfordulhat, hogy az ember nem tud a fertőzésről, és 3) AIDS-es betegségek, amelyek során a vírus aktívan károsítja az immunrendszert. Lehetséges, hogy HIV-fertőzött, és nem tud róla? Igen, valójában minden hetedik HIV-fertőzött ember nem tudja, hogy fertőzött a CDC szerint. Kezelés nélkül a legtöbb vírussal fertőzött embernél 2-15 éven belül kialakul a betegség harmadik stádiuma.

A HIV/AIDS jelei és tünetei

A HIV-fertőzés korai szakaszai nagyon rossz influenzának tűnhetnek. Ahogy az immunrendszer felgyorsul, hogy megpróbálja leküzdeni a vírust, a test lázas lehet, és további tünetek jelentkezhetnek, mint például torokfájás, duzzadt mirigyek, szájsebek, kiütések, hasmenés, fáradtság, fejfájás, valamint izom- és ízületi fájdalmak. (11) Ez a szakasz, amelyet akut fertőzésnek vagy elsődleges HIV-fertőzésnek neveznek, néhány napig tarthat, vagy akár hetekig is eltarthat.

Lehet, hogy a HIV szunnyad?

Ha a fertőzést nem diagnosztizálják vagy kezelik, az immunrendszer csökkentheti a HIV-szintet, de nem tudja teljesen kontrollálni vagy megfékezni. Ekkor a fertőzés akutból krónikussá válik. Ezt klinikai látencia stádiumnak vagy tünetmentes HIV-nek is nevezik, mivel ebben a szakaszban a HIV még aktív, de lassabban szaporodik, és ezt gyakran tünet nélkül teszi. Ez a szakasz akár 15 évig is eltarthat. Ebben a szakaszban a HIV-fertőzöttek rendszerében még elegendő mennyiségű vírus van ahhoz, hogy a HIV-t másoknak továbbítsák, ha nem kapnak kezelést, és a vírus ez idő alatt továbbra is károsítja az immunrendszert, ami az egészségi állapot romlásához vezet. (11)

Csak azután, hogy egy személy évekig HIV-fertőzött és kezelés nélkül él, a vírus képes annyira lebontani az immunrendszert, hogy AIDS-meghatározó betegségekhez vezessen, amelyeket gyakran opportunista fertőzéseknek neveznek. (12)

Az AIDS tünetei a következők lehetnek:

Hirtelen fogyás Ismétlődő láz Éjszakai izzadás Fáradtság és gyengeség Duzzadt nyirokmirigyek Krónikus hasmenés Sebek a szájban, a végbélnyílásban vagy a nemi szervekben Foltok a bőrön, a bőr alatt vagy a szájban, az orrban vagy a szemhéjon Neurológiai problémák, beleértve a memóriavesztést és a depressziót

E tünetek némelyike ​​olyan opportunista fertőzés eredménye lehet, amelyet a szervezet nem tud hatékonyan leküzdeni.

Az egyetlen módja annak, hogy megtudja, hogy a tünetei HIV-nek vagy valami hétköznapibbnak tulajdoníthatók-e, az, ha elmegy egy tesztre. És mivel nem mindenkinek vannak influenzaszerű tünetei a megszerzést követően, a CDC rendszeres HIV-szűrést javasol a HIV-fertőzésnek kitett emberek számára. (13)

A tesztek olyan egyszerűek, mint egy arctörlő annak ellenőrzésére, hogy a szervezet termel-e antitesteket a HIV elleni küzdelemhez (az antitestek általában néhány héttel a kezdeti HIV-fertőzés után jelennek meg), és az előzetes eredmények 20 percen belül elérhetők. (14) Egyes közegészségügyi osztályok még a HIV gyorstesztek házhoz szállítását is kínálják. (15) Ha a teszt pozitív, lépjen kapcsolatba egy szolgáltatóval vagy egy HIV-szolgáltató szervezettel a körzetében megerősítő vérvizsgálat céljából.

A jó hír az, hogy a diagnózis és a kezelés megakadályozza, hogy AIDS-be jusson, védi az immunrendszert, és megakadályozza, hogy a HIV-t átadja partnereinek. (16,17)

A HIV-kezelés – általában három gyógyszerrel, de néha kettővel, és gyakran egyetlen tablettává kombinálva – megállíthatja a vírus szaporodását, és kimutathatatlan szintre csökkentheti a vírus mennyiségét a vérben. Ez védi immunrendszerét és egészségét. Ezt a kezelést gyakran antiretrovirális kezelésnek vagy ART-nak nevezik, és azok az emberek, akik korán kezdik a kezelést, és az előírt módon szedik gyógyszereiket, általában visszanyeri az egészséges immunrendszert.

Tudjon meg többet a HIV tüneteiről

A szerkesztő válogatása

A HIV-diagnózis érzelmi hatása

10 módszer az egészség megőrzésére, ha HIV-fertőzött

9 dolog, amit szeretnél, ha az emberek megértenének a HIV-vel kapcsolatban

10 tény a HIV/AIDS-ről, amit mindenkinek tudnia kell

A HIV/AIDS okai és kockázati tényezői

A HIV egy gyenge vírus. Nem élhet sokáig az emberi testen kívül. Ez azt jelenti, hogy a szúnyogok, kullancsok és más rovarok, az ezüst edényeken vagy az arcon adott csókokból származó nyál, az ölelés, a közös WC és a zárt szájú csók nem terjesztik a HIV-t.

A HIV átviteléhez két dolognak kell történnie:

Először is, a HIV-fertőzött személy testnedveiben – vérben, ondóban, preseminális folyadékban, rektális folyadékban, hüvelynedvekben vagy anyatejben – elegendő mennyiségű vírusnak kell lennie ahhoz, hogy átterjedhessen egy másik személyre. Másodszor, ha egy személynek kimutatható vírusterhelése van, a vírusnak egyik személyről a másikra kell mozognia anélkül, hogy levegővel érintkezne. Általában ez a nyálkahártya-nyálkahártya érintkezést jelenti szex közben. De jelenthet közvetlenül a véráramba fecskendezett testnedveket, vagy olyan HIV-tartalmú folyadékokat is, amelyek érintkezésbe kerülnek a sérült szövettel (vágások).

Az Egyesült Államokban a HIV többnyire szexuális úton terjed – különösen anális és hüvelyi közösülés útján. Az emberek a HIV-vírust is továbbíthatják a használt injekciós eszközök, például fecskendők és egyéb kellékek megosztásával. (18)

Ha egy személy hatékony HIV-kezelésen vesz részt (ami általában hat hónapos rendszeres kezelést, gyógyszerek betartását, majd folyamatos ellátást igényel), és egy vírusterhelési teszt azt mutatja, hogy a vírus nem mutatható ki a vérében, akkor nem tudja. továbbítja a vírust. A kutatások azt mutatják, hogy ez a HIV-megelőzési módszer 100 százalékosan hatékony a szexuális fertőzés megelőzésében. (19)

Csökkentheti a HIV-fertőzés kockázatát is, ha Ön és partnere:

HIV-fertőzött, és állandóan kimutathatatlan vírusterhelése van. (20) Tartózkodjon a szextől Használjon HIV-megelőző gyógyszereket, ezt a megközelítést az expozíció előtti profilaxisnak (PrEP) hívják HIV-fertőzésnek kitett személyeknél a posztexpozíciós profilaxisnak (PEP) nevezett megközelítést soha ne ossza meg a kábítószer-injekciós felszerelést Korlátozza szexuális partnereinek számát. Válasszon kevésbé kockázatos szexuális viselkedést, például orális szexet vagy kölcsönös maszturbációt az anális vagy vaginális szex helyett. betegségek

A lehetőségek megértéséhez vegye fontolóra a CDC kockázatcsökkentő eszközét. (21)

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

Trust No More © 2022. All Rights Reserved.