Десет домашни средства за бронхит

Десет домашни средства за бронхит

Включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Ето нашия процес.

Бронхитът е състояние, при което лигавицата на бронхиалните тръби в белите дробове се възпалява.

бронхитът може да бъде остър или хроничен. Повечето случаи на остър бронхит ще се изчистят без медицинско лечение или необходимостта от антибиотици.

Хроничният бронхит е по -тежък и труден за лечение.

Домашни средства за защита

Някои хора намират следните домашни средства и промени в начина на живот, полезни за бронхит:

1. Получаването на много почивка

Един от основните симптоми на бронхит е умората. Инфекцията и постоянната кашлица, която идва с нея, могат да причинят изключителна умора.

Изследванията показват, че сънът може да засили имунната система и да подпомогне възстановяването от инфекция.

Сънят помага на тялото да поправи увреждането на тъканите и да генерира нова тъкан, да освободи важни хормони и да поднови енергията.

За да помогнете на съня, използвайте повече възглавници, за да повдигнете главата. Тази позиция за сън може да помогне за успокояване на дишането и изчистването на слузта от гърдите.

Националният институт за сърце, бели дробове и кръв препоръчва възрастните да се нуждаят от 7-8 часа сън на ден и деца около 10-12 часа на ден. Получаването на достатъчно сън ще помогне за борбата с инфекцията и подпомага възстановяването от бронхит.

2. Пиенето на достатъчно течност

бронхит е инфекция на долните дихателни пътища на дихателните пътища и белите дробове. Лекарите често съветват хората с респираторни инфекции да увеличат приема на течности.

Хората с бронхит могат да се дехидратират поради повишена загуба на течност от треска, бързо дишане, хрема, повръщане и диария. Дехидратацията може да доведе до замаяност, объркване, главоболие и повече дискомфорт в устата и гърлото.

Пиенето на достатъчно течност с бронхит може да помогне:

 • Избягвайте дехидратацията
 • Намалете дебелината на слузта
 • Разхлабете носната слуз
 • Овлажнете гърлото

течността може да включва вода, сок, билков чай, супа и вода в храните.

Въпреки това, изследванията не са доказали или опровергали препоръката за увеличаване на течностите за респираторни инфекции, като бронхит. Хидратацията обаче компенсира загубената течност.

3. Използването на овлажнител

овлажнителите увеличават нивата на влага в помещение чрез излъчване на водна пара или пара.

Ниската влажност и студените температури са свързани с увеличаване на инфекциите на дихателните пътища. Ниската влажност може също да дразни носните проходи и гърлото и да причини сърбящи очи и суха кожа.

Вдишването на загрявания и https://harmoniqhealth.com/ овлажнен въздух може да помогне за разхлабване на слуз и да го насърчи да се оттича.

Различни овлажнители са достъпни за закупуване онлайн.

Хората, използващи овлажнител, трябва да се уверят, че единицата е поддържана правилно и нивата на влажност се наблюдават. Мръсните овлажнители са място за размножаване на плесен или бактерии. Твърде високата влажност може да причини респираторни проблеми, както и да предизвика алергия и астма.

Хората без овлажнител могат да увеличат водата във въздуха, като я забият на печката за 5 минути на всеки час. Те могат също така да добавят няколко капки етерични масла от мента или евкалипт и да закачат главата си над купата или тиган с вряща вода за няколко минути, за да облекчат симптомите. Поставянето на кърпа над главата помага да се запази в влага.

4. Напускането на тютюнопушенето

тютюнопушенето е водещата причина за хроничен бронхит. Спирането на тютюнопушенето и избягването на дим втора употреба може да подобри качеството на живот на човек.

Пушенето уврежда бронхиалните тръби и разгражда защитата на тялото срещу инфекция. Вдишването на дим може да предизвика тежки пристъпи на кашлица, ако човек има бронхит.

Изтудването на пушенето напълно или намаляването на ограничаване на повреда на бронхиалните тръби и помага за по -бързото заздравяване. Човек, който се откаже от тютюнопушенето, е по -малко вероятно да получи остър бронхит в бъдеще.

Хората също трябва да стоят далеч от други дразнители, които могат да предизвикат бронхит, като прах, химикали в домакинските продукти и замърсяване на въздуха. Филтрите в климатичните и отоплителните системи трябва да бъдат променени, както е препоръчано от производителите.

5. След здравословна диета

за облекчаване на симптомите на бронхит и управление на състоянието, националният институт за сърце, бели дробове и кръв препоръчва промени в начина на живот, които включват следване на здравословна диета.

Здравната диета се състои от плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и постно месо, домашни птици, риба, боб, яйца и ядки. Той също така включва млечни продукти без мазнини или нискомаслени млечни продукти и ограничава наситени и трансмазнини, холестерол, сол и добавени захари.

Яденето на здравословна диета поддържа имунната система на човек да работи. Не яденето на балансирана диета може да доведе до нарушаване на имунните функции на човек. Това увреждане се причинява от недостатъчен прием на енергия и макронутриенти, както и от липса на специфични микроелементи.

6. Лечението на болки в тялото и болки

приемането на лекарства без рецепта като аспирин, ацетаминофен или ибупрофен може да помогне за облекчаване на симптомите на бронхит, като треска, главоболие и болки и болки.

Аспиринът не трябва да се дава на деца или тийнейджъри, освен ако не е съветван от лекар, поради свързания риск от синдрома на Рийе.

нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), като аспирин и ибупрофен, могат да бъдат опасни за хората с астма и трябва да се избягват.

7. Избягвайки супресанти на кашлица без рецепта

Има два основни типа лекарства за кашлица без рецепта:

 • Потискащите кашлица, които намаляват сухата кашлица, като блокират The Кашлица рефлекс.
 • Кашлящи от кашлицата, които помагат за тънки и извеждат слуз от мокра кашлица и смажете дихателните пътища.

Не се препоръчва хората да използват потискане на кашлицата за кашлица, която вдига слуз. Когато лигавицата на бронхиалните тръби се възпалява от дразнители, се получава излишната слуз, което води до честа кашлица. Кашлянето на слузта помага да се отстранят дразнителите от белите дробове и дихателните пътища.

Преглед на Cochrane за 2014 г. не намери добри доказателства за или против ефективността на лекарствата без кашлица без рецепта.

Има малко доказателства, които предполагат, че лекарствата за кашлица са по -ефективни от домашните средства. Домашно лекарство за мед и лимон вероятно ще има същия резултат.

Не се препоръчва да се дава бебета до 12 -месечна възраст мед поради риска от детски ботулизъм.

8. Използването на дишане с увреждания лист

Хората с хроничен бронхит често дишат бързо. Метод на дишане, наречен дишане с ухапване от увреждане, може да помогне за забавяне на темпото на дишането и да се контролира задухът.

Методът работи, като намалява колко често се поема дъх, което държи дихателните пътища отворени за по -дълъг период. Тъй като дишането с увреждания с уплътняване позволява на повече въздушен поток и извън белите дробове, това позволява на човека да бъде по-активен по-физически.

За да направи дишане на пречистено-лип, човек първо трябва да поеме дъх през ноздрите за два броя. След това те трябва да издишат бавно и нежно през леко притиснати устни, сякаш ще целуват някого, докато броят на четири.

9. Успокояването на възпалено гърло

Често срещан симптом на бронхит е възпалено гърло. Има много начини за успокояване на възпалено гърло, включително:

 • гаргара солена вода
 • Пиене на хладни или топли течности
 • Яденето на хладни и меки храни
 • Изсмукване на таблетки, твърди бонбони, кубчета лед или лед. Колегите могат да бъдат закупени в аптеки или онлайн.
 • Използване на таблетки и спрейове без рецепта, които могат да бъдат закупени онлайн.
 • Вземане на облекчаване на болката без рецепта

Полагащите грижи не трябва да дават на деца под 4 години нищо малко и трудно да се смучат поради риска от задушаване.

10. Приемане на хранителни и хранителни добавки

Има някои доказателства, че добавките могат да се възползват от хората с бронхит. Хората трябва да получават съвет от доставчик на здравни грижи, когато обмислят добавки. Някои добавки взаимодействат с лекарства или имат странични ефекти.

N-ацетилцистеин (NAC) е производно на аминокиселината L-цистеин. Един преглед установи, че NAC може да помогне за предотвратяване на внезапно влошаване на симптомите на хроничен бронхит.

Пробиотиците са живи микроорганизми. Когато се консумират като храна или добавки, се смята, че поддържат или възстановяват полезни бактерии в храносмилателния тракт.

Пробиотиците могат да регулират имунната система. Показано е, че пробиотиците са по -добри от плацебо за предотвратяване на инфекции на дихателните пътища и могат да имат благоприятен ефект върху продължителността и тежестта на симптомите при остър бронхит.

Различни пробиотични добавки са на разположение за закупуване в магазините за здравословни храни и онлайн.

Кога да видите лекар

Острият бронхит обикновено ще изчезне сама и Може да се лекува у дома с почивка, НСПВС и достатъчно течности. Острият бронхит обикновено трае до 3 седмици.

Важно е да видите лекар, ако:

 • Кашлицата е тежка и продължава повече от 3 седмици
 • Слузът съдържа кръв
 • Дишането е бързо или има болки в гърдите
 • Сънливостта и объркването се появяват

Имането на треска за повече от 3 дни подред може да показва по -сериозно състояние , като пневмония.

Някой с хроничен бронхит, и с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) може да се нуждае от бронходилататори и стероиди, за да отвори дихателните си пътища и да помогне за изчистване на слуз. Кислоровата терапия също може да улесни дишането.

Острият или хроничният бронхит не винаги може да бъде предотвратено. Въпреки това, не тютюнопушенето, избягването на белодробните дразнители и често миещите ръце могат да намалят риска от развитие на двете състояния.

 • Грип/студ/SARS

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

Trust No More © 2022. All Rights Reserved.